På rejse med Amdi –
50 år med Tvind

er en farverig, fantastisk og til tider dramatisk fortælling om skolesamvirket Tvind og Lærergruppen, der blev stiftet i 1970. Pia Elers, der selv var medlem af gruppen i syv år, fortæller med bidrag fra andre gamle Tvind-kammerater, hvad der skete bag kulisserne.

Det er en historie om den karismatiske leder Amdi Petersen og hans livsværk. Om hvordan hundredevis af unge mennesker ofrede de vigtigste år i deres liv på at skabe en bedre verden. Meget lykkedes. Tvindskolerne blev en inspiration for mange unge pædagoger, og byggeriet af verdens største vindmølle skabte respekt i vide kredse.

Men efterhånden blev beslutningerne mere og mere truffet af Amdi og en lille kernegruppe, og tingene begyndte at udvikle sig i en gal retning præget af magtmisbrug og gruppepres. Det betød, at mange inklusive forfatteren valgte at forlade Lærergruppen.

Men nye kom til, og tilbage står, at uanset hvad man måtte mene om Tvind, er det bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes en samling entusiastiske og politisk engagerede mennesker at overleve og stå styrket 50 år efter grundlæggelsen.Alt tyder på, at Tvind i dag større end nogensinde.

Udgivet november 2020 på forlaget Gyldendal.

326 sider – vejledende pris: 299 kroner

Nattegn – et portræt af Johnny Madsen

Johnny Madsen brød for alvor igennem i slutningen af 1980’erne med pladen Udenfor sæsonen. Siden da har han med sin skæve humor og sine finurlige, poetiske tekster begejstret et trofast publikum i over 40 år.

Ud over at være en højtelsket rockmusiker er Johnny også kunstmaler, og han har med tiden udviklet sig til en veletableret og anerkendt billedkunstner i Danmark.

Journalist Pia Elers tegner et portræt af en ægte, vestjysk rock’n’roller. Vi kommer med tilbage til Thyborøn, til koncerter, til ferniseringer i London og New York og følger musikerens arbejde i hverdagen.

Bogen er fyldt med anekdoter, og interview med musikkolleger, familie og venner og giver et billede af en mand og en kunstner, der ikke går på kompromis og er fuldstændig sin egen.

Udgivet november 2011 på forlaget People’s Press

316 sider – vejledende pris: 150 kroner

ANMELDELSER

NATTEGN - bagside

Anmeldelse, Espen Strunk, november 2011

Man forstår, hvorfor folk som Larsen, Sebastian og Niels Skousen har fået udgivet biografier. Men Johnny Madsen….er det virkelig en god nok historie til at bære over 300 sider, tager man sig i at tænke. Men svaret er ja, efter endt læsning af den 58-årige journalist  Pia Elers aktuelle Madsen-bog.

Og at det netop er Elers, der har påtaget sig opgaven, er langtfra tilfældigt; hun har kendt Madsen siden 70’erne og har tydeligvis en personlig passion for historien, manden og sangene. Og så betyder det mangeårige bekendtskab også, at Madsen selv har medvirket i et omfang, som i vid udstrækning bibringer bogen selvbiografiens karakter – fyldige citater er spredt ud over hele bogen og fylder næsten lige så meget som Elers ellers sobre prosa.

 Lektørudtalelse fra danske biblioteker Af Allan Thomsen Volhøj Musikeren og kunstmaleren Johnny Madsen fortæller, i denne bog af journalisten Pia Elers, om sit liv, og der er mange gode røverhistorier imellem. Madsen fremstår som en person, der i høj grad hviler i sig selv og som bestemt ikke har intentioner om at lave om på sig selv for at føje andre. Madsen selv, hans venner og familie kommer meget til orde i bogen gennem citater og historier, mens Elers mere iscenesætter og sammenkæder fortællingerne på elegant vis. Historien om Madsen er skåret efter den klassiske “behind the music”-læst, med: forvirret ung mand, ung mand bliver musiker, bliver populær, mister fordums popularitet, stor dramatisk hændelse, bliver populær igen og hviler i sig selv. Men sådan er mange rockmusikeres liv nok. Bogen er rigt illustreret med mange gode farve og sort-hvide billeder fra Madsens fortid og hans kunst Samlet konklusion:  Et udmærket indblik i Johnny Madsens liv, der i den grad har været omtumlet og spændende.

AnMELDELSE AF TVINDBOGEN

Berlingske Tidende, Jakob Genz, november 2020

Bogens egentlig hovedperson, nemlig Amdi, som Pia Elers – ikke mindst takket være sit eget mangeårige virke i Tvind – alt i alt tegner et særdeles interessant, men også dybt skræmmende billede af.

Amdi er på mange måder et levende sindbillede på det gode og (især) det onde og alt det midtimellem. Nøjagtig som Tvind-imperiet var og fortsat er det.

For ligesom Amdi synes at leve i bedste velgående i sit topsikrede og hemmelig liv i sus og dus i Mexico, lige så godt kørende synes Tvinds aktiviteter fortsat at være på kryds og tværs af kloden. Er det virkelig sandt? Ja, det er det, og hvorfor kan man (også) læse mere om i »På rejse med Amdi – Tvind i 50 år«. Og gør endelig det.